Офіційний сайт управління охорони здоров'я Сумської ОДА

Розділи сайту
Календар
«    Июль 2018    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Архіви
Июль 2018 (14)
Июнь 2018 (20)
Май 2018 (21)
Апрель 2018 (26)
Март 2018 (37)
Февраль 2018 (24)

Зворотній зв'язокЗв'язок з адміністрацією


Опитування

Чи вважаєте Ви за потрібне щорічно проходити медичний огляд?
Так, це допоможе зберегти моє здоров'я
Ні, мені це не потрібно
Ще не визначився
Хмара тегів
Популярне
build_links(); ?>
Кориснi посилання



Для громадян, що змушені покинути свої оселі



Профілактика ботулізму
Профілактика ботулізмуБотулізм - хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової систем. Збудник - Clostridium botulinum - широко поширений у природі з постійним місцем існування в ґрунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120°С через 30 хвилин).

 

   Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут - ботулотоксин. Його смертельна доза для людини складає усього лише 0,3 мкг. Зараження людини ботулізмом відбувається при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження: забруднених клостридіями фруктів і овочів, неправильно консервованих, через ковбаси, шинку, копчену рибу. В останні роки у виникненні ботулізму не останню роль відіграють консервовані в домашніх умовах гриби. 

 

   Хвора людина небезпечна для оточуючих через виділення в зовнішнє середовище бактерій з фекаліями, блювотними масами. Потрапляючи до травного тракту, ботулотоксин не руйнується ферментами, а всмоктується у кров і розноситься по організму, "осідаючи” у різних відділах нервової системи. Результат - парези і паралічі м’язів гортані, глотки та дихальних м’язів. Порушення дихання та ковтання призводить до аспіраційної (через потрапляння вмісту шлунку до легень) пневмонії. Може розвинутися сепсис 

(зараження крові).

 

   Зараження дорослої людини відбувається, як правило, через шлунково-кишковий тракт, однак відомі два винятки, що трапляються дуже рідко -ботулізм грудних дітей, у яких токсин продукується в кишечнику вегетативними формами збудника, і раневий ботулізм, коли розмноження клостридій і токсиноутворення відбувається в загниваючих, некротизованих (відмерлих) тканинах рани. 

 

Клінічний перебіг

 

   Інкубаційний період (від моменту проникнення збудника в організм до клінічних проявів хвороби) триває від декількох годин до 2-5 діб. Відомо, що чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період. При важких формах він складає, у середньому, близько доби. 

Виділяють 3 синдроми ботулізму:
- паралітичний (ознаки ураження центральної нервової системи);
- гастроінтестинальний (ураження шлунково-кишкового тракту);
- загальнотоксичний (підвищення температури тіла, слабкість, головний біль).

 

   Як правило, хвороба починається з симптомів гастроінтестинального синдрому - хворого турбують нудота, блювання, характерний біль у животі, рідкі випорожнення без патологічних домішок. Це продовжується, у середньому, 20-24 години. Потім з’являється неврологічна симптоматика: порушення зору - одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує "сітка” перед очима, двоїння предметів, важкість при читанні, що пов’язано з паралічем очних м’язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття "грудки” у горлі, біль під час ковтання, подразнення у горлі - ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів. Іноді у таких хворих помилково діагностують ангіну. 

 

   Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом - хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках, при парезі дихальних м’язів, пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар у грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі. 

 

Лікування

 

   При найменшій підозрі на ботулізм хворого необхідно якнайшвидше відправити в інфекційний стаціонар, тому що тільки там йому зможуть надати належну медичну допомогу, спрямовану на нейтралізацію, зв’язування і виведення токсинів з організму. 

 

   Для нейтралізації ботулотоксину використовують спеціальні сироватки (внутрішньом’язово) або, у тяжких випадках, внутрішньовенно, протягом 1-4 діб. З огляду на те, що в шлунково-кишковому тракті спори можуть перетворюватися у вегетативні форми, для їх знищення використовують антибіотики (левоміцетин, препарати тетра-циклінового ряду). При розладах дихання призначають штучну вентиляцію легень. 

 

Ускладнення

 

   Ускладнення виникають часто. До них належать: ураження м’язів серця, запалення легень, сепсис (зараження крові). Після виписки зі стаціонару хворі перебувають під наглядом лікарів від 2 тижнів до 6 місяців з мінімальним обстеженням (ЕКГ, аналіз крові, огляди невропатолога, кардіолога, інфекціоніста).  


   Профілактика ботулізму заснована на суворому дотриманні санітарних і технологічних правил консервування харчових продуктів. М’ясо і рибу дозволено консервувати тільки у свіжому вигляді. Овочі та фрукти перед консервуванням потрібно ретельно обмивати для видалення частинок грунту. Неприпустимо також консервування перезрілих фруктів. Стерилізацію бажано здійснювати в автоклавах, так як підвищений тиск і висока температура (120 градусів) руйнують не тільки бактеріальні клітини і токсини, а і спори. У домашніх умовах продукти рослинного походження можна заготовлювати про запас тільки шляхом маринування або соління з додаванням достатньої кількості кислоти і солі.

 

   В жодному разі не можна вживати в їжу м’ясні та рибні консерви, якщо металева банка роздута, деформована. 

 

   Для профілактики ботулізму особам, що вживали разом із хворими на ботулізм інфіковані продукти, вводять сироватки типу А, В, Е (проти найбільш небезпечних для людини типів клостридій), і наглядають за ними протягом 10-12 днів.