Офіційний сайт управління охорони здоров'я Сумської ОДА

Розділи сайту
Календар
«    Июль 2018    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Архіви
Июль 2018 (14)
Июнь 2018 (20)
Май 2018 (21)
Апрель 2018 (26)
Март 2018 (37)
Февраль 2018 (24)

Зворотній зв'язокЗв'язок з адміністрацією


Опитування

Чи вважаєте Ви за потрібне щорічно проходити медичний огляд?
Так, це допоможе зберегти моє здоров'я
Ні, мені це не потрібно
Ще не визначився
Хмара тегів
Популярне
build_links(); ?>
Кориснi посилання



Для громадян, що змушені покинути свої оселі



Профілактика сальмонельозу

Профілактика сальмонельозу Сальмонельоз – це кишкова інфекція, яка передається в більшості випадків з їжею. Викликають її мікроби роду сальмонел. Актуальність сальмонельозу зумовлена значним його поширенням, частими спалахами, високою захворюваністю поміж дітей молодшого віку. У більшості країн світу спостерігається стійка тенденція до зростання захворюваності на сальмонельоз.


Щороку в Україні реєструють десятки тисяч кишкових захворювань, спричинених сальмонелою.


  Сальмонели, як і решту збудників кишкових інфекцій, можна побачити лише під мікроскопом. Вони дуже стійкі у зовнішньому середовищі та харчових продуктах. У кисломолочних продуктах за температури +4°С сальмонели зберігаються протягом 48 годин, у молоці за кімнатної температури – до 4-10 діб, у холодильнику – у сирах – від 7 до 13 місяців. У яйцях птахів сальмонели можуть зберігати життєздатність до 3-9 місяців, у ковбасних виробах – від 6 до 130 днів. Соління та копчення м’ясних продуктів не гарантує від зараження, оскільки у копченому м’ясі із 12-19% вмістом солі збудник зберігається до 75 днів.


  Здатність сальмонел виживати тривалий час у продуктах, а за сприятливих умов і інтенсивно розмножуватися в них, визначає важливу роль харчових продуктів як фактора передачі збудника сальмонельозу. А здатність зберігатися в об’єктах зовнішнього середовища, ґрунті створює можливість зараження побутовим шляхом.


Як виникає зараження?


  Джерел сальмонельозної інфекції надзвичайно багато. У природних умовах сальмонели зустрічаються практично в усіх видів тварин. Основним джерелом сальмонел для людей є велика рогата худоба, свині, домашні птахи. Джерелом інфекції можуть бути і люди, хворі на сальмонельоз. Особливу небезпеку вони несуть, якщо працюють на харчових підприємствах, у дитячих дошкільних і лікувальних закладах, пологових будинках, оскільки можуть спричинити епідемічні спалахи сальмонельозу.


  Потрапляючи до організму людини, сальмонели розмножуються у тонкій кишці. Інкубаційний період (час від зараження до проявів хвороби) триває від декількох годин до 2-3 діб, максимально – 7 діб.


  Інфікування людини здебільшого відбувається після вживання м’ясних, рибних та молочних продуктів, яєць та виробів з них, молока, овочів та фруктів.


  Основні прояви хвороби: загальна слабкість, пронос, біль у животі, підвищення температури, можуть спостерігатися судоми гомілкових м’язів.


  Ефективне лікування цього захворювання можливе лише в умовах інфекційного стаціонару.


Щоб запобігти зараженню сальмонелою:


- не слід вживати м’ясні та молочні продукти, придбані на стихійних ринках. Адже вони продаються без вкрай важливого ветеринарно-санітарного контролю. Нехтуючи цим правилом, можна придбати продукти від хворих тварин. На вигляд вони можуть бути якісні, адже під час розмноження сальмонел смак, колір, запах продуктів не змінюються;


- під час кулінарної обробки продуктів обов’язково слід дотримуватися правил роздільного зберігання сировини та готової продукції, а також використання кухонного інвентарю. Скажімо, ножі, дошки – окремо для сирого м’яса і готових виробів. Це вкрай важливо для запобігання вторинного зараження сальмонелами виготовлених страв із сирих продуктів;


- і найголовніше правило – всі продукти потрібно зберігати у холодильнику.


  Не порушуйте цих правил! Адже виконати їх легше, ніж потім лікуватися!