Офіційний сайт управління охорони здоров'я Сумської ОДА

Розділи сайту
Календар
«    Ноябрь 2018    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Архіви

Зворотній зв'язокЗв'язок з адміністрацією


Опитування

Чи вважаєте Ви за потрібне щорічно проходити медичний огляд?
Так, це допоможе зберегти моє здоров'я
Ні, мені це не потрібно
Ще не визначився
Хмара тегів
Популярне
build_links(); ?>
Кориснi посилання



Для громадян, що змушені покинути свої оселі



Прийшло літо – вбережемося від кишкових інфекцій

Прийшло літо – вбережемося  від  кишкових  інфекційКишкові інфекції – це велика група захворювань в основному бактеріального та вірусного походження. Кожне з цих захворювань викликається відповідним збудником. Вони різняться між собою багатьма клінічними проявами, але мають спільний фекально-оральний механізм передачі, який реалізується найчастіше харчовим, рідше водним та побутовими шляхами. Влітку найбільшого поширення набувають гострі кишкові інфекції, насамперед, дизентерія. Цьому сприяє включення в епідеміологічний процес сезонних факторів інфікування. Ризик зараження в цей період досить високий. Збудники цих інфекцій із кишківника хворих або носіїв захворювань виводяться в оточуюче середовище і при порушенні санітарно-гігієнічних правил потрапляють у воду, продукти харчування, на предмети повсякденного вжитку.
При сальмонельозі джерелом інфекції у більшості випадків є велика рогата худоба, свині, свійська водоплавна птиця, кури. Факторами передачі слугують в основному м’ясні продукти, яйця. У харчових продуктах, особливо в напівфабрикатах, сальмонели не лише зберігаються, але й розмножуються.   
В організм людини мікроорганізми проникають через ротову порожнину, надалі – в кишкивнік,  виділяють токсини, які  спричиняють клінічні прояви хвороби. При кишкових інфекціях до патологічного процесу залучаються всі органи і системи органів, особливо при тяжкому ступені захворювання. Ознаки інфекційної хвороби проявляються, як правило, у перші три дні після зараження людини, в деяких випадках – від 3 годин до 7 діб. Основними з них являються нездужання, загальна слабкість, млявість, нудота, блювота, пронос, біль у животі. Клінічні прояви при кишкових інфекціях не завжди закінчуються зазначеними симптомами. У тяжких випадках, особливо у дітей раннього віку, інфекція може стати причиною летального випадку. Це пов’язано з анатомо-фізіологічними особливостями дитячого організму. Сприйнятливість до інфекції у дитячому віці набагато вища, ніж у дорослих. У разі захворювання слід негайно звернутися за медичною допомогою. Своєчасно розпочате адекватне лікування дозволить уникнути тяжких ускладнень. Самолікування категорично недопустиме.
Для запобігання захворювань на кишкові інфекції необхідно суворо дотримуватись правил особистої гігієни і санітарно-гігієнічних вимог, насамперед, на об’єктах водопостачання, підприємствах харчової промисловості, громадського харчування та торгівлі харчовими продуктами.
Щоб уберегти себе та своїх близьких від захворювань кишковими інфекціями необхідно:
- свідомо дотримуватись вимог особистої гігієни, мити руки перед вживанням їжі, після відвідування туалету, навчити правилам особистої гігієни дітей;
- дотримуватись правил приготування, зберігання і використання страв, насамперед швидкопсувних;
- не вживати продукти сумнівної якості;
- не купувати харчові продукти, насамперед, яйця, молоко, сир, сметану, фарш та інші м’ясні вироби на стихійних ринках та у невідомих осіб;
- овочі, фрукти та ягоди перед вживанням слід мити під проточною водою;
- не допускати накопичення мух, які контактують з продуктами харчування;
- не пити воду з невідомих джерел, набирати в рот воду під час купання в річці, ставку, басейні та інших водоймах;
Перед тим, як придбати харчовий продукт, особливо швидкопсувний, слід звертати увагу на його зовнішній вигляд, стан виробничої упаковки, термін придатності, температуру зберігання. Якщо продукти купуються дитині, вагітній жінці, особі з захворюванням шлунково-кишкового тракту або літній людині, самоконтроль повинен бути подвійним.
Пам’ятайте, будь-яку інфекційну хворобу  легше попередити, ніж лікувати!