Офіційний сайт управління охорони здоров'я Сумської ОДА

Розділи сайту
Календар
«    Июнь 2017    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Архіви

Зворотній зв'язокЗв'язок з адміністрацією


Опитування

Чи вважаєте Ви за потрібне щорічно проходити медичний огляд?
Так, це допоможе зберегти моє здоров'я
Ні, мені це не потрібно
Ще не визначився
Хмара тегів
Популярне
build_links(); ?>
Кориснi посилання



Для громадян, що змушені покинути свої оселі



Отруйна їжа: як не померти від ботулізму

Отруйна їжа: як не померти від ботулізмуВипадки ботулізму в Україні виникають щорічно, тож цей рік теж не став винятком. Причиною хвороби стають як домашні харчові продукти, їжа, яку більшість із нас вважає найбезпечнішою, так і куплені у супермаркеті.


Ботулізм важке і небезпечне токсико-інфекційне захворювання, при якому вражається нервова система аж до м'язового і дихального паралічу. Головною причиною смерті хворих на ботулізм є дихальна недостатність.


   Збудник ботулізму бактерії клостридії, які в 95% потрапляють в організм з їжею, якщо вона були погано оброблена або неправильно зберігалася.


 

Які продукти заражають ботулізмом?


 

   У більшості випадків винуватцями зараження людини ботулізмом стають домашні харчові продукти та домашня заготівля на зиму. Ось найнебезпечніші продукти:

- в'ялена риба;

- м'ясні й рибні консерви;

- мариновані гриби;

- овочева та фруктова консервація;

- ковбасні вироби, приготовані без дотримання ГОСТу.

   Клостридії активно виділяють токсини у відсутності кисню, тому мариновані гриби та овочі можуть стати джерелом інфекції, а квашені ні.


Чи можна помітити збудників ботулізму в продуктах?


   «На око» знайти уражений ботулізмом продукт неможливо. Майже всі харчові продукти містять спорові або вегетативні форми бактерій збудники ботулізму. Аби вони були знищені, м'ясо чи риба мають пройти спеціальну обробку. У промисловому виробництві цієї технології дотримуються. На домашній кухні дуже складно досягти ідеальних умов приготування. Якщо ви неправильно заготовляєте домашні харчові продукти(наприклад, робите м'ясні консерви або іншу заготівлю на зиму), то не до кінця знищені спори бурхливо розмножуються в закритій консервній банці без доступу кисню.


   Захворіти можна і від консервованих овочів, якщо ви погано промили їх від землі й недостатньо простерилізувати банки. Якщо банка здулася, її обов'язково треба викинути.


Перші ознаки ботулізму


   У більшості випадків ознаки ботулізму з'являються через 4-8 годин, але іноді і через 7-10 днів, після вживання заражених харчових продуктів.


   До ранніх ознак ботулізму відносяться, запаморочення, блідість шкіри, сухість у роті, блювота, здуття живота, порушення травлення, затуманення зору. Ці симптоми викликані токсинами, які виробляє бактерія збудник ботулізму. Перебіг хвороби проявляється такими симптомами:

- м'язова слабкість, параліч;

- порушення дихання – воно стає частим і поверхневим;

- прискорене серцебиття, підвищення кров'яного тиску;

- порушення рухів язиком;

- порушення міміки, викликане ураженням лицьового нерва;

- затримка сечовипускання.


Лікування ботулізму


   Людину з підозрою на ботулізм потрібно терміново госпіталізувати. У перші дні лікування ефективною є сироватка від ботулізму. Вона нейтралізує циркуляцію у крові ботулотоксину.


З метою попередження харчових отруєнь треба:


- не брати в дорогу та на відпочинок продуктів, що швидко псуються;

- швидкопсувні продукти зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватися термінів їх реалізації;

- ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;

- сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим обробним інвентарем;

- захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;

- не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб.


   У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювота, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.


   Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.