Офіційний сайт управління охорони здоров'я Сумської ОДА

Розділи сайту
Календар
«    Май 2017    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Архіви

Зворотній зв'язокЗв'язок з адміністрацією


Опитування

Чи вважаєте Ви за потрібне щорічно проходити медичний огляд?
Так, це допоможе зберегти моє здоров'я
Ні, мені це не потрібно
Ще не визначився
Хмара тегів
Популярне
build_links(); ?>
Кориснi посилання



Для громадян, що змушені покинути свої оселі



Чому необхідно контролювати гіпертонію?

Чому необхідно контролювати гіпертонію?За даними епідеміологічних досліджень в Україні третина дорослого населення хворіє на артеріальну гіпертензію, але систематично лікується менше половини з хворих, які знають про своє захворювання.


Артеріальна гіпертензія одне з найпоширеніших хронічних захворювань людини, при якому кров’яний тиск в артеріях є підвищеним. Такий стан спонукає серце працювати більш інтенсивно, ніж зазвичай, для забезпечення нормальної циркуляції крові у судинах. Між рівнем артеріального тиску та ризиком серцево-судинних захворювань існує безперервний значимий зв’язок, не пов’язаний з іншими факторами ризику. Так, при підвищенні артеріального тиску на кожні 20/10 мм рт.ст. подвоюється ризик розвитку інфаркту міокарда, мозкового інсульту,серцевої недостатності та раптової серцевої смерті. Раннє виявлення та лікування артеріальної гіпертензії сприяє попередженню прогресування захворювання та розвитку таких ускладнень.


  Лікування артеріальної гіпертензії рекомендується починати якомога раніше і проводити його постійно, як правило, все життя. Протеситуація щодо контролю артеріальної гіпертензії незадовільна як серед сільського населення, так і серед міського.


Фактори, пов’язаніз розвитком гіпертензії


  Наприклад, ризик розвитку артеріальної гіпертензії підвищується у 2-6 разів при надмірній масі тіла.


  Серед аліментарних факторів, які сприяють підвищенню артеріального тиску, є надмірне споживання кухонної солі більше 5-6 г на добу, недостатнє вживання продуктів харчування, які містять калій (курага, абрикоси, урюк, родзинки, чорна смородина, гарбуз, буряк, редька, чорнослив), кальцієм (сир, йогурт, молоко, риба), магнієм (гречка, овес, горох, соняшник, петрушка, хрін, гарбуз, буряк), вживання алкогольних напоїв (як епізодичне, так і хронічне), надлишок кофеїну (кава).


  Недостатнє надходження в організм вітаміну D (морську рибу варто вживати не менше 3-х разів на тиждень) також підвищує ризик виникнення захворювання.


  Окремо треба підкреслити шкоду тютюнопаління. Гіпертензивний ефект однієї цигарки триває 30 хвилин та досягає 15-25 мм рт.ст. Зв’язок куріння зі стійким підвищенням артеріального тиску не доведений, проте його роль очевидна як одного з головних факторів ризику серцево-судинних захворювань.


  Розвитку артеріальної гіпертензії сприяє також затяжний стрес. Усім пацієнтам з артеріальною гіпертензією, незалежно від рівня ризику, рекомендується дотримуватись засад здорового стилю життя та немедикаментозної корекції факторів ризику і модифікації факторів нездорової поведінки.


  Пацієнти, що не отримують фармакологічних препаратів для лікування артеріальної гіпертензії, мають знаходитися під регулярним наглядом лікаря з урахуванням можливості призначення медикаментозного лікування у майбутньому.


  Урядова програма «Доступні ліки», яка розпочала діяти з 1 квітня 2017 року, сприятиме прихильності хворих до тривалої медикаментозної терапії.