Офіційний сайт управління охорони здоров'я Сумської ОДА

Розділи сайту
Календар
«    Март 2017    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Архіви
Июль 2018 (14)
Июнь 2018 (20)
Май 2018 (21)
Апрель 2018 (26)
Март 2018 (37)
Февраль 2018 (24)

Зворотній зв'язокЗв'язок з адміністрацією


Опитування

Чи вважаєте Ви за потрібне щорічно проходити медичний огляд?
Так, це допоможе зберегти моє здоров'я
Ні, мені це не потрібно
Ще не визначився
Хмара тегів
Популярне
build_links(); ?>
Кориснi посилання



Для громадян, що змушені покинути свої оселі



1 березня — Всесвітній день імунітету

1 березня — Всесвітній день імунітетуТільки 10% людей можуть похвалитися потужним імунітетом. Ще 10% мають вроджений імунодефіцит. У решти 80% сила імунної системи безпосередньо залежить від умов і способу життя.

 

   Щорічно з ініціативи ВООЗ 1 березня відзначається «Всесвітній день імунітету». Саме слово "імунітет” походить від латинського слова «immunitas» і означає «звільнення». Імунітет це здатність імунної системи зберігати цілісність і сталість внутрішнього середовища організму. Імунна система відповідає за два важливі процеси: заміну трансформованих або пошкоджених клітин різних органів тіла і захист від проникнення чужорідних агентів. Таким шляхом забезпечується протиінфекційний, протипухлинний захист і генетична стабільність організму.

 

   Початок весни — чи не найгірша для імунітету пора року, адже він виснажений боротьбою з зимовими вірусами та інфекціями, а також авітамінозом.

 

   У жодному разi не можна зміцнювати імунітет, вживаючи імуностимулятори. Адже усi медикаментознi препарати допомагають лише короткостроково доки їх п'єш. Імунна система не гумова вона не може постiйно працювати у режимi повної бойової готовностi. Якщо її «пiдстьобувати» штучно, то при закiнченнi дiї преперату рiвень захисту впаде майже до нуля. Навiть рослиннi адаптогени (женьшень, елеутерокок, ехiнацея) не є панацеєю у цiй ситуацiї.

 

   Щоб пiдняти iмунiтет, потрiбен час. Вживати адаптогени треба починаючи з малих доз, пiдвищуючи їх раз на тиждень. А якщо людина раптом почне приймати великi дози, то настане зворотна реакцiя пригнiчення iмунiтету.

 

   Так само не варто «переборщувати» з антиоксидантами зокрема, з вiтамiном С. Немає жодної потреби їсти його пачками. Достатньо налагодити харчування: квашена капуста, лимони, апельсини, мандарини, будь-якi свiжi овочi та фрукти повиннi щодня бути на столi. Адже вітаміни з продуктiв засвоюються органiзмом краще, нiж синтетичнi. До речі, останні часто виликають алергiю. I, врештi, якщо постiйно давати органiзму готовi вiтамiни, вiн втратить здатнiсть синтезувати їх з продуктiв харчування. Варто з'їдати лише один цитрусовий плiд через день цього цiлком досить для надходження необхiдної кiлькостi вiтамiну С.

 

   Велику роль у формуваннi iмунiтету відіграє нервова система. Адже пiд час емоцiйного стресу наднирники виробляють стресовi гормони, якi знижуть активнiсть iмунної системи. А ще функціонування імунної системи залежить від стану печінки. Печiнка – головний очищувач кровi, а при потрапляннi вiрусу саме вона є постачальником «будiвельного матерiалу» для вироблення iмунною системою антитiл (зокрема, iнтерферону). Коли вiрус потрапляє в органiзм через слизову оболонку органiв дихання, починається вироблення iмуноглобулiну А. Цi антитiла зв'язують та деактивовують вiрус, а вироблення iмуноглобулiнiв залежить вiд здатностi печiнки продукувати вiдповiднi клiтини. Тому для iмунiтету треба насамперед очистити та активiзувати дiяльнiсть печiнки. Адже недарма її називають королевою органiзму. Дуже важливо налагодити правильне харчування зокрема, забезпечити достатнє надходження вiтамiну А (саме вiн необхiдний для печiнки). Варто виключити вживання алкоголю, який руйнує печiнку.

 

   Необхiдно слiдкувати за мiкрофлорою кишкiвника, адже вiн бере безспосередню участь у формуваннi iмунiтету. Це найбiльший бар'єрний орган людини. Харчування має бути таким, щоб мiнiмiзувати гниліснi процесi у кишкiвнику тобто, вживати бiльше злакiв, овочiв у будь-якому виглядi (вони мiстять клiтковину), хлiб грубого помолу, молочнокислi продукти.

 

   Головне зрозумiти, що iмунiтет людини залежить вiд того, що i як вона їсть. Наше завдання зебезпечити iмуннiй системi матерiал та можливiсть виконувати свою роботу.