Офіційний сайт управління охорони здоров'я Сумської ОДА

Розділи сайту
Календар
«    Май 2016    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Архіви

Зворотній зв'язокЗв'язок з адміністрацією


Опитування

Чи вважаєте Ви за потрібне щорічно проходити медичний огляд?
Так, це допоможе зберегти моє здоров'я
Ні, мені це не потрібно
Ще не визначився
Хмара тегів
Популярне
build_links(); ?>
Кориснi посилання



Для громадян, що змушені покинути свої оселі



Про групове захворювання гострими кишковими інфекціями в м.Конотоп
Про групове захворювання гострими кишковими інфекціями в м.Конотоп21 квітня о 13.40 у учня 1Б класу Конотопської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст № 7 (ЗОШ № 7) вдома появилися болі в животі, блювання. Після 21.00 год. за медичною допомогою почали звертатися інші учні закладу. Загалом у КЗ «Конотопська центральна районна лікарня ім. акад. Давидова» було госпіталізовано 7 учнів (перший випадок госпіталізації о 21.15 21.04.2016). У всіх дітей відмічалися болі в животі, нудота, блювання.

 

   За участю Конотопського міськрайонного управління Головного управління Держсанепідслужби у Сумській області, Конотопського міськрайонного відділу ДУ «СОЛЦДСЕСУ», Конотопської центральної районної лікарні (ЦРЛ), відділу освіти в районі організовано проведення профілактичних та протиепідемічних заходів у повному обсязі. Внесені зміни в організацію харчування учнів. Підготовлений та введений в дію план заходів щодо локалізації та ліквідації осередків захворювання у дитячому закладі. 22.04.2016 підготовлений припис директору ЗОШ № 7 щодо впровадження протиепідемічних та профілактичних заходів. У приміщеннях закладу, в т. ч. на харчоблоці та в буфетних, проведено заключну дезінфекцію, впроваджено посилену поточну дезінфекцію за режимом кишкових інфекцій (0,1% розчин дезактину). В домашніх осередках здійснена заключна дезінфекція. Повідомлена Конотопська місцева прокуратура.

 

   В районі активізована інформаційно-освітня робота з питань профілактики харчових отруєнь, зокрема проводяться індивідуальні та групові бесіди з батьками, вчителями, працівниками школи з профілактики кишкових інфекцій, в т. ч. при подвірних обходах. Організований брифінг на місцевому телебаченні. 

 

   22 квітня педіатрами та дільничними лікарями оглянуті всі учні та працівники з проведенням обстеження контактних. При активному огляді (у школі та вдома) виявлено 5 хворих дітей, яким призначено амбулаторне лікування. Ще в 1 випадку організовано лікування вдома при зверненні дитини з легким перебігом захворювання 23.04.2016.  

 

   За результатами обстеження у 4-х хворих дітей виділений золотистий стафілокок з випорожнень та промивних вод.  

 

   Згідно результатів проведених лабораторних досліджень виділено золотистий стафілокок (St. Аureus) у працівника кухні (посудомийки) та експедитора, яких можна вважати джерелом інфекції. Медичний огляд зазначеними особами проведений вчасно, дозвіл на роботу був в наявності.

 

   Епідеміологічно не можна виключити, як фактори інфікування, готові страви, що захворілі вживали 21.04.2016 на сніданок в їдальні школи (картопляне пюре; шніцель з яловичини з соусом; салат з вареного буряка з додаванням солоного огірка та цибулі ріпчастої, заправлений олією; чай з цукром), враховуючи можливість їх вторинного бактеріального забруднення від джерел інфекції (кухпрацівників). 25 квітня в добових пробах (шніцель, салат з вареного буряку) виділено бактерії групи кишкової палички (БГКП), що вказує на порушення технології приготування готових страв та недотримання протиепідемічного режиму. Також виділено БГКП у вершковому маслі 73%, виробник Житомирська область, с.м.т. Ружин, кінцева дата реалізації 11.05.2016 (додавалося у картопляне пюре).

 

   Причини, які сприяли спалаху – наявність джерел інфекції (бактеріоносіїв), порушення вимог санітарного законодавства (у т.ч. технології приготування страв та дотримання вимог особистої гігієни працівників) при організації харчування дітей, що не виключає вторинного бактеріального забруднення готової продукції, створення умов для розмноження збудника.

 

   Відомства, з провини яких виникло епідускладнення: відділ освіти Конотопської міської ради, ПП «Стрільчук» - приватне підприємство, яке забезпечує організацію продуктів харчування в закладі, зберігання, приготування та реалізацію готових страв у школі. Працівники харчоблоку школи Конотопської ЗОШ № 7, підпорядковані ПП «Стрільчук». 

 

   Всього було зареєстровано 13 випадків харчового отруєння у дітей, серед яких 7 госпіталізовані та 6 знаходилися на амбулаторному лікуванні. В інфекційному та дитячому відділеннях стаціонару і при амбулаторному лікуванні медична допомога надавалася згідно з клінічними протоколами.

 

   Наразі діти виписані зі стаціонару. Діагноз заключний: харчове отруєння бактеріальне (стафілококової етіології клініко-епідеміологічне). Інформація про дітей, які лікувалися в стаціонарі, з результатами їх бактеріологічного обстеження додається. 

 

   За результатами розслідування випадку групового спалаху гострої кишкової інфекції 22 квітня 2016 року було відкрите кримінальне провадження № 42016201170000043 за ч.1 ст.137 КК України.