Офіційний сайт управління охорони здоров'я Сумської ОДА

Розділи сайту
Календар
«    Май 2016    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Архіви

Зворотній зв'язокЗв'язок з адміністрацією


Опитування

Чи вважаєте Ви за потрібне щорічно проходити медичний огляд?
Так, це допоможе зберегти моє здоров'я
Ні, мені це не потрібно
Ще не визначився
Хмара тегів
Популярне
build_links(); ?>
Кориснi посилання



Для громадян, що змушені покинути свої оселі



Чим загрожує ранок без сніданку?
Чим загрожує ранок без сніданку?Сніданок повинен бути неодмінно! І бути поживним. Якщо організм молодий, то вранці з апетитом, як правило, проблем не виникає. Поява апетиту супроводжується виділенням шлункового соку. А в шлунку перетравлюється тільки білкова їжа. Отже, вранці необхідно при наявності апетиту вживати білки: рибу, м’ясо, яйця, сир – чого душа забажає, але бажано разом з овочами і фруктами. Без апетиту, коли не виділяються шлунковий сік і соляна кислота, вживати білкові продукти безглуздо, оскільки білки будуть просто гнити і тільки погіршувати самопочуття людини.

 

   Відсутність апетиту вранці свідчить про те, що організм перебудувався і не допускає зниження рівня цукру в крові за рахунок його утворення (найчастіше з жирів, оскільки їх запаси зазвичай більші).

 

   Що робити, щоб повернути апетит вранці? Перша умова – своєрідне підбадьорення шлунку. Найпростіший засіб – склянка прохолодної води, в якій увечері розчинити 1 столову ложку меду, а вранці додати сік половини лимона. Цей напій стимулює вироблення шлункового соку – і через 15-20 хвилин з’являється здоровий апетит.

 

   Пройшовши через шлунок, цей коктейль активізує перистальтику кишківника і допомагає звільнитися від залишків вчорашньої їжі. Згодом зміниться і обмін жирів, і організм почне омолоджуватися на клітинному рівні. Мед і лимонна кислота активізують обмін вуглеводів, рівень цукру знизиться, і апетит поступово повернеться. Для стимуляції травлення підійдуть і свіжовичавлені соки, фрукти, фруктові салати з кисло-солодким смаком. Але після них обов’язково потрібно вживати білкові продукти!

 

   Що відбувається в крові вранці, якщо організм не отримує сніданку? Джерел енергії в їжі три: білки, жири, вуглеводи і їх похідні. При цьому найдешевшими і екологічно безпечними для організму є вуглеводи. Полісахариди у вигляді рослинного крохмалю або тваринного глікогену перетравлюються за кілька хвилин. Для перевірки потримайте шматочок картоплі в роті, і хвилин через 15 крохмаль розпадеться на прості вуглеводи, а в роті з’явиться солодкий присмак: чим не десерт з овочів? Фруктам солодкого смаку додають прості цукри і органічні кислоти, перетравлювати їх немає необхідності: вони готові до всмоктування. Жири перетравлюються довше, і для цього необхідна синхронна робота підшлункової залози і жовчного міхура, але при попаданні в тонкий кишківник це займає лічені хвилини. Найдовше перетравлюються білки – 6-8 годин.

 

   За 6-8 годин нічного сну вся їжа повинна перетравитися. Якщо її не встигне обробити травна система, їжа або буде бродити (вуглеводна, рослинна), або ж гнити (білкова, тваринна). У результаті виникає здуття живота. Тому в будь-якому випадку при спробі поїсти ввечері «на весь день» або «на тиждень» до ранку у кров почнуть надходити продукти життєдіяльності патогенної мікрофлори, і тому, хто веде такий спосіб життя, добре не буде. Його організм з ранку буде працювати на такому паливі.

 

   Вуглеводи організму акумулюються у печінці (100-150 г) і в м’язах (пропорційно до їх кількості). Запасу в печінці вистачає для підтримки стабільного рівня цукру в крові протягом 8-12 годин (залежно від рівня активності).

 

   Якщо запасу в печінці майже немає, знижується рівень цукру в крові і з’являється відчуття голоду з бажанням «щось поїсти». Якщо його не задовольнити, в молодому організмі рівень цукру знизиться ще більше, і бажання посилиться до відчуття сильного голоду.

 

   Якщо їжа в організм не надходить, він починає шукати обхідні шляхи підтримки рівня цукру в крові і синтезує вуглеводи з жирів і білків. Але звідки їх брати, якщо до ранку жири вже давно переварились, а не перетравлена до цього часу білкова їжа утворює патогенну мікрофлору? І якщо пропущений один сніданок – це насправді нічого страшного. Якщо ж це – система, організм найближчим часом незмінно потрапляє в умови м’язової дистрофії та імунодефіциту. Білків для синтезу цукру не вистачає – починають спалюватися жири. З одного боку, це може здатися позитивним впливом: зменшується обсяг жирової тканини. Але якою ціною?

 

   Перехід енергетики організму на жири призводить до передчасного старіння організму. Ранній розвиток атеросклерозу, судинна дистонія з переходом у гіпертонію, жирове переродження клітин печінки, проблеми зі шкірою – це далеко не повний перелік можливих патологічних станів. При повному спалюванні вуглеводів утворюється необхідна організму вода і вуглекислий газ, який примушує робити черговий вдих. А вимушене спалювання білків і жирів обертається для нього утворенням токсичних речовин, з поступовим виснаженням основних систем життєзабезпечення.

 

   Не варто забувати, що харчування «нашвидкуруч» призводить до ожиріння. Солодкі сухі сніданки, чіпси, кільця, газовані напої, йогурти і «фаст-фуд» є продуктами рафінованими, тобто очищеними від природних вітамінів і жирів. В основному в них містяться вуглеводи і штучні жири, а також барвники, ароматизатори та інші харчові добавки. Тому така їжа не тільки не компенсує енергетичні витрати організму, але і завдає неабиякої шкоди здоров’ю.

 

   Головну стурбованість фахівців викликає поширення захворюваності на ожиріння у дітей. До речі, у місті це спостерігається набагато частіше, ніж у сільській місцевості: в селах діти їдять натуральні продукти. У місті ж ритм життя інший, тому люди більше використовуютьy напівфабрикати. Ожиріння помолодшало настільки, що вже у 6-8 – місячних дітей лікарі констатують зайву вагу. Багато мам віддають перевагу штучному вигодовуванню, а більшість сумішей готується з додаванням сахарози. До того ж, батьки часто дають дитині булочку або хот-дог, щоб дитина перекусила. Це, жодним чином, не можна назвати повноцінним харчуванням. А якщо після булочки або пиріжка вдома ще й добре повечеряти, то вага збільшується, як на дріжджах. Такий вплив на організм дають і солоні кільця, зірочки, чіпси.