Офіційний сайт управління охорони здоров'я Сумської ОДА

Розділи сайту
Календар
«    Октябрь 2015    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Архіви

Зворотній зв'язокЗв'язок з адміністрацією


Опитування

Чи вважаєте Ви за потрібне щорічно проходити медичний огляд?
Так, це допоможе зберегти моє здоров'я
Ні, мені це не потрібно
Ще не визначився
Хмара тегів
Популярне
build_links(); ?>
Кориснi посилання



Для громадян, що змушені покинути свої оселі



Обережно, ботулізм!
Обережно, ботулізм!Майже 2 роки поспіль на Сумщині не реєструвались випадки цього смертельного захворювання. Але 13 жовтня в обласну інфекційну клінічну лікарню ім. З.Й.Красовицького госпіталізовано одразу двох хворих на ботулізм.

 

   Обоє потерпілих, які між собою не пов’язані, вказують на вживання в’яленої риби домашнього приготування. Наразі вони одержують стаціонарне лікування. Стан пацієнтів стабільний.

 

   Ботулізм – це дуже небезпечне, іноді смертельне, інфекційне захворювання, що характеризується ураженням нервової системи у вигляді парезів і паралічів у поєднанні з синдромом гастроентериту в початковому періоді. Захворювання виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій.

 

   Збудник ботулізму живе в кишківнику корів, коней, свиней, кролів, щурів, норок, курей, диких водоплавних птахів і багатьох інших представників тваринного світу. При цьому носійство збудників зазвичай не завдає тваринам видимої шкоди. З організму заражених тварин (або людини) бактерії виділяються з фекаліями і потрапляють у грунт, воду, корм худоби і т.п.

 

   Харчові продукти, забруднені спорами цього мікроба і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм. Токсин клостридій (ботулотоксин) починає вироблятися тільки без доступу кисню. Зазвичай це відбувається в консервованих, щільно закупорених продуктах, в черевці засоленої риби, в овочах, рибі та м’ясі, засолених великими шматками, у великій тарі, до якої не проникає кисень.

 

   Ботулотоксин – найсильніший з усіх відомих отрут на Землі, його отруйність перевищує в 375 000 разів отруту гримучої змії.

 

   Ботулізм реєструють у вигляді поодиноких і групових захворювань; часто випадки захворювання мають сімейний характер в результаті спільного вживання в їжу заражених продуктів домашнього приготування.

 

   У нашій області, як і в Україні найчастіше реєструються захворювання, пов’язані з вживанням копченої або в’яленої риби, а також грибів та м’яса домашнього приготування.

 

   Так, у червні 2013 року у м. Білопілля зареєстровано 2 випадки ботулізму, пов’язаних з вживанням м’ясних консервів власного приготування. Під час розслідування встановлено, що захворілі вживали домашню свинячу тушонку як без термічної обробки (покуштували після відкриття банки), так і термічно оброблену (додавання в тушковану картоплю). Тушонка була виготовлена домашнім способом 2 місяці тому, зберігалася у погребі. Використовувана банка була бомбажною, при відкриванні - з неприємним запахом, органолептичні характеристики були не властиві даному продукту. Захворілі госпіталізовані в обласну інфекційну клінічну лікарню ім. З.Й. Красовицького. Виписані з одужанням.

 

   Інкубаційний період у більшості випадків буває коротким і становить 4-6 годин. Проте в окремих випадках він може подовжуватися до 7-10 днів.

 

   Зазвичай ботулізм починається з розладу шлунку, можливе блювання з’їденою їжею, послаблення стільця, підвищення температури тіла, біль у животі та шлунку.

 

   Першим симптомом ботулізму, що явно вказує на отруєння ботулотоксином, є нечіткий «плаваючий» зір, відчуття туману, пелени перед очима, двоїння видимих предметів, можлива косоокість.

 

   Далі спостерігається комплекс порушень мови, ковтання, неможливість відкрити очі. У потерпілого змінюється голос, з’являється сильна слабкість. Свідомість звичайно збережена. Якщо хворий вчасно не отримав необхідну медичну допомогу, то у нього швидко розвивається параліч органів дихальної та серцево-судинної системи, і потерпілий вмирає. 

 

   У зв’язку із загрозою для життя госпіталізація хворих необхідна у всіх випадках, навіть при підозрі на ботулізм. 

   

   У стаціонарі пацієнту відразу при надходженні рясно промивають шлунок водою. Потерпілому також роблять сифонні високі клізми для промивання верхніх відділів кишечника від токсину.

 

   Хворому також вводять протиботулінічну сироватку, яка здатна нейтралізувати токсин ботулізму, що потрапив в організм, призначають ентеросорбенти та антибіотики.

 

   Профілактика ботулізму заснована на суворому дотриманні санітарних і технологічних правил консервування харчових продуктів. М’ясо можна консервувати тільки у свіжому вигляді. Овочі та фрукти перед консервуванням потрібно ретельно обмивати для видалення частинок ґрунту. Неприпустимо також консервування перезрілих фруктів. Стерилізацію бажано здійснювати в автоклавах, так як підвищений тиск і висока температура (120°С) руйнують не тільки бактеріальні клітини і токсин, а й спори. У домашніх умовах продукти рослинного походження можна заготовлювати про запас тільки шляхом маринування або соління з додаванням достатньої кількості кислоти і солі. 

 

   Наш край багатий рибою, тому населення захоплюється її посолом, в’яленням та копченням у домашніх умовах, що може бути також небезпечно.

 

   Профілактика ботулізму при виготовленні та вживанні рибних продуктів включає в себе комплекс правил, головними із яких є захист риби від потрапляння збудника: рибу, яку тільки піймали негайно охолоджують або заморожують, перед посолом необхідно обережно випотрошити рибу, щоб не порушити цілісність кишкового тракту, не забруднити м’язи риби його вмістом; посол риби проводити тільки в охолодженому стані при температурі не більше +40С, дотримуватися технології приготування, так як при концентрації кухонної солі більше 10% зупиняється виділення ботулотоксину.