Офіційний сайт управління охорони здоров'я Сумської ОДА

Розділи сайту
Календар
«    Сентябрь 2015    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Архіви

Зворотній зв'язокЗв'язок з адміністрацією


Опитування

Чи вважаєте Ви за потрібне щорічно проходити медичний огляд?
Так, це допоможе зберегти моє здоров'я
Ні, мені це не потрібно
Ще не визначився
Хмара тегів
Популярне
build_links(); ?>
Кориснi посилання



Для громадян, що змушені покинути свої оселі



Гриби – це небезпечно!
Гриби – це небезпечно!Україна належить до країн, де вживання грибів є традиційним. Водночас ця традиція має підвищений ризик, тому що внаслідок урбанізації значна частина населення втратила навички збирання грибів. За останні 30 років щороку реєструється від кількох сотень до кількох тисяч отруєнь грибами. Ось чому на сьогоднішній день ця проблема залишається досить актуальною. Адже отруєння грибами спричиняє тяжкі розлади у здоров’ї і навіть смерть.

 

   Вживання в їжу шапинкових грибів дуже поширене на земній кулі. У природі існує величезна кількість як їстівних, так і отруйних грибів. Наприклад, у Європі серед 2500 різновидів грибів близько 200 потенційно отруйних, а на території України – до 80 видів отруйних. Однак найчастіше отруєння спричиняють 20 – 25 їх видів. 

 

   Як запобігти отруєнню грибами? У багатьох мешканців міст існує велика спокуса «тихого полювання» в лісі та на лузі, бажання побути декілька годин наодинці з природою і принести додому кошик грибів. Що чекає людину – насолода від смажених грибів чи смертельна небезпека? 

 

   Ліси Сумщини багаті на сироїжки, маслюки, опеньки, лисички та інші гриби. Але поміж їстівних трапляються і отруйні, які розмножуються більш інтенсивно і чимось схожі з їстівними. Потрапивши в організм вони можуть викликати тяжкі харчові отруєння, які проявляються по-різному в залежності від того, який гриб спричинив захворювання, від кількості вжитих грибів, а також від віку та стану здоров’я постраждалого.

 

   Звісно, ніхто отруйні гриби навмисно не збирає. Бліда поганка найчастіше потрапляє в кошик тих грибників, які дозволяють собі збирати змішані гриби і, зокрема, зелену сироїжку. Але виявляється, постраждати можна і від їстівних грибів. Це «успішно» вдається більш як 50 відсоткам усіх отруєних. В останні роки їстівні гриби перетворилися на четверту групу отруйних. А все тому, що будь який гриб є чудовим абсорбентом, здатним увібрати в себе усі чинники нинішнього екологічного неблагополуччя. На жаль, сьогодні оті знайомі з дитинства малюнки, де пояснюється різниця між лисичкою, опеньком, підберезовиком і мухомором, мають вельми сумнівну цінність.

 

   Найбільш важко переносять грибні отруєння діти, тому серед них найчастіше трапляються випадки зі смертельним наслідком. Фахівці взагалі не рекомендують дітям вживати ніяких грибів. Діти більш чутливі до дії отрути через незрілість їхніх ферментних систем. Тому дітям шкодять навіть їстівні гриби, які є надто концентрованим для дитячого організму білковим продуктом.

 

   Отруєння, як правило, виникають від грибів власного збирання, або куплених на базарі, у приватних осіб.

 

   Якщо після приймання у їжу грибів, у Вас або у Ваших рідних чи знайомих з’явилися перші ознаки отруєння – головний біль, болі у шлунку, нудота, що переходить у нестримну блювоту – негайно викликайте лікаря або швидку медичну допомогу. Потрібно пам’ятати, що збереження здоров’я і життя залежить у таких випадках від того, як швидко хворому буде надана лікарська допомога, яка найбільш ефективна у перші 24 години після вживання грибів. До приходу лікаря хворого слід покласти в ліжко та промити йому шлунок: дати випити 4 – 5 стаканів кип’яченої води кімнатної температури або слабкого марганцевого розчину (блідо-рожевого). Після цього слід викликати блювоту. Процедуру слід повторювати до тих пір, поки промивні води не стануть чистими. Потім доцільно постраждалого напоїти прохолодним міцним чаєм, кавою або молоком. Приймати будь-які ліки та їжу забороняється.


   Збираючи та вживаючи гриби слід пам’ятати:

 

- не збирайте невідомих, зовсім незнайомих та сумнівних грибів; 
- збирайте тільки ті гриби, у нешкідливості яких ви абсолютно впевнені; 
- не купуйте гриби на стихійних ринках та у невстановлених місцях торгівлі;
- не куштуйте на смак сирі гриби;
- не збирайте та не вживайте в їжу старі та перерослі гриби;
- всі зібрані чи куплені гриби ретельно перебирайте для вибракування сумнівних та підозрілих екземплярів;
- якщо, перебираючи гриби, ви знайшли отруйні – викиньте без жалю і всю решту;
- дотримуйтесь технології приготування страв із грибів. Не забувайте, що гриби потрібно двічі кип’ятити по 10 хвилин, міняючи воду;
- гриби забороняється включати в раціон харчування людей похилого віку, особливо хворим на захворювання шлунково-кишкового тракту, нирок;
- ні в якому разі не дозволяйте збирати та вживати гриби дітям;
- при підозрі на отруєння грибами негайно зверніться за медичною допомогою до фахівця.

 

   На сьогоднішній день не існує надійних способів визначення їстівних грибів. Твердження про те, що у відварі грибів, де є отруйні, чорніють вироби зі срібла, набуває бурого кольору цибулина чи зубок часнику, що отруйних грибів не їдять комахи і слимаки, що всі гриби у молодому віці можна вживати без перестороги і т.д., помилкові.

 

   Тільки дотримуючись правил збору та вживання грибів можна зберегти своє здоров’я та здоров’я рідних!