Офіційний сайт управління охорони здоров'я Сумської ОДА

Розділи сайту
Календар
«    Июль 2014    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Архіви
Июль 2018 (11)
Июнь 2018 (20)
Май 2018 (21)
Апрель 2018 (26)
Март 2018 (37)
Февраль 2018 (24)

Зворотній зв'язокЗв'язок з адміністрацією


Опитування

Чи вважаєте Ви за потрібне щорічно проходити медичний огляд?
Так, це допоможе зберегти моє здоров'я
Ні, мені це не потрібно
Ще не визначився
Хмара тегів
Популярне
build_links(); ?>
Кориснi посилання



Для громадян, що змушені покинути свої оселі



Стережіться отруєнь грибами (пам’ятка для населення)

Стережіться отруєнь грибами (пам’ятка для населення)В розпалі літо, чудова грибна пора. Щороку ліси України дають величезну кількість їстівних грибів. Ростуть гриби в байрачних лісах, у степовій зоні, в штучних лісонасадженнях та в полезахисних смугах. Гриби належать до великої і поширеної в природі групи біологічних видів (налічується близько 70 тисяч), певну їх частину люди, за звичай, використовують в їжу. Наявність у грибах значної кількості білків (удвічі більше, ніж у картоплі), вуглеводів, мінеральних речовин, мікроелементів, екстрактивних та ароматичних речовин дає змогу розцінювати їх як досить поживний та калорійний продукт.


Кількість повноцінних їстівних грибів, що потрапляють до столу людини, навіть в урожайні "грибні” роки становить близько 10-15 видів. Водночас нараховується майже 80 видів отруйних грибів, із них особливо небезпечних - 20-25 видів. Деякі з них зовнішнім виглядом нагадують їстівні гриби. Наприклад, серед трубчатих грибів є вид, відомий як отруйний, - чортів гриб і кілька видів неїстівних та умовно їстівних. Найбільша кількість отруйних (смертельно отруйних) грибів належить до пластинчатих їх форм. Передусім це бліда поганка, мухомори, плютка, ентелома, рядовка, павутинник, лепіота, печериця та інші.


Одним з перших отруйних грибів, які з’являються вже наприкінці квітня – у травні, є сторчок звичайний, що містить отрути, які за своєю дією нагадують ті, що має бліда поганка. Симптоми отруєння виникають через 4-6 годин після споживання (біль у шлунку, головний біль, спрага, нудота, пронос, порушення кровообігу і дихання, втрата свідомості). На початку літа одночасно зі сторчком зростають зморшки, які спроможні викликати тяжкі отруєння. У цей же період можна зустріти дуже отруйний гриб – плютку, що викликає тяжке, часом смертельне отруєння. Найнебезпечнішими серед отруйних грибів є такі, що містять отруту уповільненої дії. До них належать мухомор зелений, білий і смердючий, а також павутинник жовтогарячо-червоний. Отрути, що містяться в цих грибах, призводять до незворотних органічних змін у печінці та нирках.


Слід пам’ятати, що гриби є "важкою їжею”, яка протипоказана дітям до 14 років, людям похилого віку та особам, що мають захворювання шлунково-кишкового тракту. Взагалі, всі дикорослі гриби потребують дуже пильної уваги стосовно їх вибору. Якщо ви все ж таки вирішили вдатися до "тихого полювання” – збирання грибів, то необхідно запам’ятати і дотримуватись основних елементарних правил, які повинен усвідомити кожен шанувальник їстівних грибів:


* утримуватись від збирання невідомих грибів;

* не слід пробувати на смак будь-які сирі дикорослі гриби;

* неприпустимо вживати гриби, зібрані в екологічно небезпечних місцях

(уздовж автошляхів, залізничних колій, лісопосадок, в промислових зонах тощо);

* відбраковувати на місці зіпсовані, поточені хробаками, зів’ялі, висохлі, перерослі гриби, щоб вони не забруднювали плодові тіла інших;

* не слід купувати гриби поза ринком та у випадкових осіб;

* не рекомендується консервувати гриби під герметичні кришки в домашніх умовах, забороняється також і реалізація грибів, консервованих в домашніх умовах;


Досить часто відмічаються випадки отруєння недовареними або не просоленими грибами. Отруєння грибами характеризується тяжким клінічним перебігом і високою летальністю, що зараховує їх до найнебезпечніших захворювань харчового походження. При перших ознаках отруєння, навіть легкого, слід негайно звернутися до медичного працівника та відправити постраждалого в лікарню. До прибуття лікаря хворому слід надати першу допомогу. Насамперед, очистити шлунок та кишківник постраждалого від їжі, давши йому випити 4-5 склянок холодної кип’яченої води або содового розчину (чайна ложка питної соди на склянку води) і штучно викликати блювоту, дати проносне. Після цього покласти хворого в ліжко на живіт, до ніг прикласти грілку. Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже їх лабораторне дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити необхідне лікування.


Насамкінець слід додати, що дотримання правил збирання та приготування грибів – справа досить відповідальна. Наявність навіть одного отруйного гриба серед їстівних може спричинити смерть кількох осіб. Слід добре знати отруйні гриби, особливо ті, що зовні схожі на їстівні. Існує жарт, що гриби можна їсти всі, але деякі з них – тільки один раз. Тому ще раз наголошуємо: не треба піддавати смертельній небезпеці своє життя та життя рідних, відмовтесь взагалі від грибів!